SenioriIloA auttaa arjessa


Päivi Ilonen on pitkän linjan yrittäjä. Yrittäjyydessä Ilosta kiehtoo mahdollisuus tehdä omannäköistä työtä – mahdollisuus tehdä työnsä tavalla, johon voi itse olla tyytyväinen.

Päivi Ilonen
SenioriIloA-yrityksen Päivi Ilonen.

SenioriIloA tarjoaa tukipalveluita kotona asuville iäkkäille. Asiakas itse määrittää palvelun luonteen ja määrän. Arkisissa asioissa avustamisen lisäksi asiakkaat pyytävät usein myös esimerkiksi pelaamaan korttia tai muistipelejä. Lisäksi SenioriIloA auttaa asiakkaitaan edunvalvontavaltuutusten laadinnassa.

Dallaten-hankkeesta Ilonen kiinnostui heti hankkeesta kuultuaan. Yrittäjän huomion kiinnitti erityisesti senioreiden liikunnan painottaminen, Ilonen itsekin pitää tärkeänä, että senioreille tarjotaan mahdollisuus lisätä liikettä arkeensa. Ilosen omassa työssä asia näkyy siten, että Ilonen pyrkii tekemään asioita yhdessä asiakkaidensa kanssa.

– Jos on tarkoitus tehdä ruokaa, koitan aina huolehtia, että asiakaskin pystyy osallistumaan ruoan valmistamiseen. Se pitää toimintakykyä yllä – ja samalla tietysti keskustellaan, Ilonen kuvailee.

Ulkoillessaan senioreiden kanssa Ilonen kannustaa asiakkaitaan esimerkiksi hitusen pidemmälle kävelylenkille.

– Seuraavalla kerralla tavatessa asiakas usein sanoo, että olipa se hyvä, että käytiin, Ilonen hymyilee.

Haaveena senioreille suunnatun tukiasunnon perustaminen

Yrityksen toiminta on käynnistynyt jo vuonna 1996. Aiemmin Ilosen yritys on tarjonnut tehostettua asumispalvelua muistisairaille. Nykyisen konseptin mukaan Ilonen on tarjonnut palveluita jo yli 10 vuotta.

Ilonen on huomannut, että vuosien varrella on tapahtunut merkittävä muutos siinä, miten ihmiset löytävät hänen asiakkaikseen: kunnan rooli palveluihin ohjaamisessa on vähentynyt. Muutoksen myötä oman yrityksen markkinointi on muuttunut entistä tärkeämmäksi.

– Markkinointi on paha kompastuskivi. Kun asiakkaat tulivat suoraan kunnan kautta, markkinointiin ei niin tarvinnut panostaa. Nykyisin pitää tuoda omaa toimintaa esille, että ihmiset kiinnostuvat, Ilonen toteaa.

Dallaten-hankkeen tarjoama tuki on vahvistanut Ilosen näkemyksiä siitä, miten hän haluaa kehittää toimintaansa. Ilosen haaveena on perustaa vanhuksille oma tukiasunto – paikka, jossa seniorit voisivat asua ja jossa talon sisällä tarjottaisiin palveluita senioreille liikunnasta jalkahoitoon.

– Työn alla on selvittää rahoituspuoli ja tarjottavien palveluiden valikoima. Tietysti myös avi-lupiin liittyvät asiat pitää selvittää, tuumii Ilonen.

Ilosen unelmana on paikka, jossa asukkaat voisivat itse päättää, mitä palveluita haluavat käyttää ja asukkailla olisi hyvä olla ja hyvä mieli.

Läsnäoloa vailla kiireen tuntua

Kipinä vanhusten kanssa työskentelyyn syntyi jo nuoruudessa Ilosen viettäessä paljon aikaa isoäitinsä kanssa. Ilonen kokee vanhusten kanssa työskentelyn palkitsevaksi, kohtaamiset asiakkaiden kanssa antavat puhtia tekemiseen.

– Seniorit eivät teeskentele, kohtaamiset on aitoja. Kun he halaavat ja kiittävät – sen parempaa kiitosta en voisi saadakaan, Ilonen summaa.

Iloselle on tärkeää, että hän pystyy hoitamaan työnsä asiakkaiden luona ilman kiireen tuntua. Tämän tähden tulevat käynnit on tärkeä suunnitella etukäteen.

– Jos tarkoituksena on esimerkiksi laittaa yhdessä ruokaa seuraavan käynnin yhteydessä, edellisen käynnin aikana tehdään yhdessä kauppalista. Listan pohjalta asiakkaan omainen huolehtii, että tarvittavat raaka-aineet ovat odottamassa seuraavalla käynnillä, Ilonen kuvaa.

SenioriIloA

 

Teksti: Anna Eskola